Мати чи бути. Ерік Фромм

Якось так трапилось, що з основними ідеями  Еріка Фромма був знайомий ще до прочитання книги. Тому знав, чого чекати від “Мати чи бути”, цікавила аргументація, пояснення, висновки. Відтак передрікав повільне і вдумливе читання.

Але вже перші сторінки “розчарували” і подарували легко написану книгу-роздум про людину, без зайвих логіко-філософських зворотів і складних метафізичних конструкцій. Головне в книзі – це ідеї автора, і немає нічого зайвого, що б заважало міркувати над ними.

Фромм описує два типи людського існування, способи життя, –  володіти і бути.

Різниця дуже проста і може бути пояснена багатьма буденними прикладами. Люди, що живуть за принципом володіння, оцінюють себе і оточуючих за кількістю майна, статків, знань, статусів. Головна орієнтація в житті – це щось мати. Чим більше людина всього має, тим більше реалізованою вона є. В свою чергу, люди, що живуть за принципом “буття”, орієнуються на те, ким вони є в конкретний момент. Для прикладу, людині не треба нічим володіти, щоби назвати себе поетом, батьком, ремісником, мислителем.

Ключова відмінність в цих двох орієнтаціях полягає в тому, що те, що людина має, вона може втратити. Але ніколи не втратить те, ким вона є: поетом, майстром і тому подібне. Ця відмінність впливає на спосіб життя та мислення людей. Очевидно, за Фроммом, люди, що живуть за принципом буття, є більш вільними, щасливими і кориснішими для світу і суспільства. Тоді як принцип володіння, що панує в сучасних суспільствах, шкодить планеті, людству і не відповідає принципам гуманізму.

Зіткнення принципів “мати” та “бути” Фромм демонструє на багатьох прикладах з нашого життя, вказуючи на те, яким світлим є другий іі яким пагубним може бути перший. На основі цих поглядів виокремив два типи студентів, яких легко уявити і в українських університетах.

Окремі твердження в книзі виглядають надто контроверсійними, а заклики занадто романтичними та ідеалізованими. Але замислитись над тим, чим керуємось особисто ми в цьому житті цікаво.

2 thoughts on “Мати чи бути. Ерік Фромм

  1. China

    A formidable share, I simply given this onto a colleague who was doing a bit evaluation on this. And he in actual fact purchased me breakfast as a result of I found it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the deal with! But yeah Thnkx for spending the time to discuss this, I feel strongly about it and love reading extra on this topic. If possible, as you turn into expertise, would you thoughts updating your blog with extra palrciutars? It’s extremely helpful for me. Large thumb up for this weblog put up!

  2. Calator prin Romania

    Гей ви розум про те, який блог платформи ви за допомогою?
    Я збирається, щоб почати свій власний блог найближчим
    часом , але я з жорсткий між BlogEngine / WordPress / B2evolution і Drupal.
    Я запитую тому, що ваш дизайн і стиль здається різні, то більшість
    блогів і я шукаю щось унікальний.
    PS Мої вибачення для будучи не по темі,
    але я повинен був запитати!
    – Calator Прин Румунія .

Залишити коментар